LARS BRYNTESSON – Släpp loss kraften i Sigtuna kommun

Ställ upp och Nattvandra!

Igår var det dags för nattvandring. Det kändes särskilt angeläget eftersom skolan just börjat, många ungdomar är tillbaka på hemmaplan efter en härlig sommar och osäkerheten om vad hösten har att bjuda på finns i de flestas tankar.

Det var också viktigt att ställa upp eftersom det ännu inte varit möjligt att nå alla kommunens föräldrar med budskapet om att följa med ut i natten. Skolornas föräldramöten sker under de kommande veckorna, och först därefter kan vi hoppas på många engagerade vuxna på dessa nattliga promenader. Denna och nästa helg måste nattvandringen klaras av genom andra krafter.

Det är viktigt att natvandra. Genom att lägga lite av sin tid kan man verkligen göra skillnad. Man skapar trygghet i vårt närsamhälle och möter ungdomar mer på deras egna villkor. Inatt träffade vi t.ex. några grupper av ungdomar på väg till fest ute i Ängsvik och det var väl inte helt samma upplevelse som när man träffar dem i skolan eller vid busshållplatsen. Men det var en viktig insikt i deras verklighet, och det vidgar min egen kunskap om vad som händer i samhället. Dessutom är det så tydligt att unga människor faktiskt ofta uppskattar att vi vuxna ”lägger oss i” vad de gör på sin fritid. Problemet är inte att vi är för många som gör det, utan alltför få. Vuxna måste bry sig om mer!

Det är roligt att nattvandra. Att gå ut i mörkret tillsammans med människor man inte känner särskilt väl sedan tidigare är i sig en intressant och lärorik erfarenhet. Trevliga samtal, små skärvor av upplevelser att tillfälligt dela men andra, det är riktigt trevligt. I gemenskapen med andra nattvandrare väcks idéer och föds tankar som man kanske inte annars hinner i vårt stressade storstadsnära liv. Natten skapar lugn och bygger energi!

Det är nyttigt att nattvandra. Det är heller inte helt fel att använda en något ovanligt tid för motion till att promenera några kilometer. Det blir till en påminnelse om den egna kroppens begränsningar, till behovet av att komma ut och röra på sig, förbättra sin kondition och uthållighet. Kanske läge att byta motionscykeln hemma i bostaden till regelbunden nattvandring istället?

Igår var vi tre lokala politiker som följde med ut på nattvandring. Ett varmt tack till kamraterna Camilla och Ulrik som också såg värdet av att ställa upp. Nu hoppas vi på att fler lokalpolitiker vill delta i dessa aktiviteter. Utöver att vara viktiga, roliga och nyttiga är de också en värdefull snabbkurs i ungdomars fritidssysselsättning, med egna ögon eller genom berättelserna från andra nattvandrare. Medverkan i nattvandring ökar den politiska allmänbildningen för oss som tycker att också lokalpolitik är en viktig väg att påverka framtiden.

Totalt är vi drygt 200 personer som ställer upp på partiernas listor i Värmdövalet den 19 september. Jag vill uppmana er alla att också ställa upp på nattvandring ikväll och nästa helg, liksom i framtiden! Framför allt vill jag uppmana mina kollegor som förstanamn på övriga partilistor – Lars-Erik Alversjö (M), Anders Bergman (Fp), Stefan Dozzi (Kd), Hanrik Paulsen (C), Yvonne Blombäck (Mp) och Mats Skoglund (V) att tillsammans med mig nattvandra nästa fredag den 27 augusti. Jag vet att vi alla har mycket att göra i valrörelsen, men jag hoppas vi denna kväll kan ses i nattvandrarstugan i Gustavsberg och lägga tre-fyra timmar på värdefull ”politisk fortbildning” genom nattvandring.

Att bry sig om andras barn är också att visa att man bryr sig om sina egna!

Annonser

One comment on “Ställ upp och Nattvandra!

 1. Jan Dolk
  22 augusti, 2010

  Hej bloggen,
  det finns knappast något att tilläga, att nattvandra betyder mer än man kan föreställa sig. Nattvandring innebär många gånger ett personligt och mänskligt ansvar inför de ungdomar man möter. Respekt på lika villkor brukar i dessa fall vara mitt ledord, alltså inte för många pekpinnar från oss vuxna.
  Det gläder mig att uppfatta bloggen i samma anda.
  Jag kommer att deltaga nästa fredag, tyvärr hade jag i fredags andra uppgifter på anna ort, men en honnör till de som deltog.

  Jan Dolk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Arkiv

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 2 andra följare

S-bloggar i Värmdö

RSS Aurora Gullberg

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Björn Fredblad

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Cecilia Ramning

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Daniel Mathisen

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

RSS Jösta Claeson

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.

Politiska Värmdöbloggar på andra sidan

Värmdöbloggar utan partitillhörighet

%d bloggare gillar detta: